1,9 Mkr till utvecklingsprojekt om läkemedelsrening

Käppalaförbundet har beviljats nästan 1,9 Mkr från Naturvårdsverket för att genomföra ett utvecklingsprojekt om läkemedelsrening.

Projektet ingår i fas 1 i förbundets läkemedelsstrategi som är indelad i fem faser, 0-4, och har som syfte att skapa kunskap om förbundets förutsättningar för att införa läkemedelsrening i Käppalaverket.

Under fas 1, som pågår under perioden oktober 2022-oktober 2023, fortsätter arbetet som startades under fas 0 med att ta fram en behovsanalys och arbetet med att ta fram en platsspecifik teknikutredning påbörjas.

Behovsanalys

För att kunna bedöma hur behovet av läkemedelsrening ser ut behöver man göra en ordentlig kartläggning och främst få svar på vilka läkemedelsrester som kommer in till Käppalaverket, vilka som släpps ut och hur dessa påverkar recipienten, alltså det vattenområde där det renade vattnet släpps ut. Under behovsanalysen samlar man därför in och analyserar data från inkommande och utgående vatten och från recipienten.

Platsspecifik teknikutredning

I den platsspecifika teknikutredningen går man bland annat igenom frågor som gäller kemikaliebehov, energibehov och investeringskostnad för olika reningstekniker samt tittar på var i anläggningen ett reningssteg för läkemedelsrening skulle kunna placeras.

Förbundet har tidigare fått 1,1 Mkr i bidrag från Naturvårdsverket till en förstudie som genomfördes under fas 0.

Projektet genomförs av en intern projektgrupp i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet.

Dela sidan