Bilden visar en fiskmås som flyger

Konkreta tips på hur du städar miljöanpassat

Käppalaförbundet har sammanställt en lista med konkreta tips på hur du kan städa med såpa, citron, ättika, salt och bikarbonat.

Städtips med såpa

Såpa är ett så kallat allrengöringsmedel. Det betyder att du kan använda såpa till det mesta: från toalettstädning till att skrubba golven med. Dessutom är såpan skonsam mot händer och hud.

Gör din egen städspray

Blanda 5 milliliter såpa med 5 deciliter vatten i en flaska med spraymunstycke. Sedan är det bara att spraya på smutsen och torka av.

Golvrengöring

Såpa och vatten går att använda på alla typer av golv och är en effektiv rengörare. Tänk på att inte överdosera.

  • Parkett: Blanda 5 milliliter såpa med 1 liter vatten, fukttorka med urvriden trasa.
  • Linoleum/Laminat: Blanda 5 milliliter såpa med 1 liter vatten, fukttorka golvet.
  • Plast: Blanda 10 milliliter såpa med 1 liter vatten, fukttorka och eftertorka därefter med rent vatten. Se till att torka torrt för att undvika halka.
  • Klinker: Blanda 10 milliliter såpa med 1 liter vatten, fukttorka och eftertorka därefter med rent vatten.

Rengör kastruller

Häll i vatten och såpa i en kastrull som matrester har bränt fast i. Koka upp och låt sedan stå en stund med lock. Skölj sedan ur och diska som vanligt.

Rengör ugnen

Få bort matrester i ugnen genom att gnida in ugnens innanmäte med koncentrerad såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader, stäng av och låt svalna. Tvätta därefter ur med vatten.

Skinande smycken

Polera guld- och silversmycken med en tandborste och outspädd såpa. Skölj sedan med vatten och torka med en mjuk trasa.

Ren bil

Rengör bilen med hjälp av såpa och vatten. Tvätta alltid bilen på en biltvätt/bensinstation, där tas smuts och olja från bilen omhand på rätt sätt.

Fläckborttagning

Du kan förbehandla hårt nedsmutsad tvätt genom att låta den ligga i såpavatten över natten innan du tvättar. Såpa fungerar även som fläckborttagare av choklad, färg, gräs eller sot på kläderna. Gnugga lite såpa på fläcken och tvätta sedan som vanligt.

Städa med citron och citronsyra

Både citron och citronsyra är sura, och är därmed bra mot kalkavlagringar i till exempel duschen och toaletten.

Fönsterputs

Gör din egen fönsterputs med 1 liter vatten och saften från en halv citron. Doppa en mikrofibertrasa för fönster i blandningen och putsa sedan fönstren. Torka med torr mikrofiberduk.

Kalkavlagring i badkar, dusch och handfat

Gnid en halv citron mot kalkavlagringar i badrummet och köket. Vänta några minuter och torka sedan av med en trasa. Detta går också att göra med citronsyra. Häll en halv deciliter citronsyra i toaletten och låt verka i 30 minuter, spola sedan.

Fläckborttagning

Om du har fått fläckar av frukt, bär, rost eller bläck på kläderna kan du förbehandla med citronsyralösning (1 halv tesked citronsyra och 1 deciliter vatten) innan du lägger kläderna i tvättmaskinen. Tänk bara på att citronsyra har en viss blekande effekt.

Rengör mikron

Blanda saft från en citron med 1-2 deciliter vatten och mikra på full effekt i 2 minuter. Det löser upp ingrodd smuts och fukt som du sedan enkelt torkar bort med en trasa.

Rengör tvättmaskinen och diskmaskinen

Häll en påse citronsyra i facket för tvättmedel och tvätta maskinen tom i 90-95 grader. Få bort kalkavlagringarna i diskmaskinen genom att hälla 2 matskedar citronsyra i diskmaskinsfacket och sedan köra valfritt program.

Städtips med ättika

Ättika är surt och är därför bra mot fettfläckar. Det är också konserverande och håller därmed bakterier och mögel borta. OBS! Tänk på att koncentrerad ättika är frätande, så använd försiktigt särskilt om barn är med och städar.

Diska skärbrädan

Diska skärbrädan med 1 matsked ättika och varmt vatten. Eftersom ättika är desinficerande tar det bort bakterier.

Rengör duschkabinen

Dutta lite ättika på en trasa och skura för att få bort kalkfläckar från duschkabinen. Fungerar också för städning av handfat, kranar och kakellister.

Renare husdjursburar

Få bort avlagringar och andra orenheter i mindre husdjursburar och kattlådan genom att skrubba med lite ättika.

Fräsch disktrasa

Blanda 1 liter hett vatten med en halv matsked ättika. Lägg disktrasor som har börjat lukta däri så försvinner lukten.

Städtips med salt

Salt kryddar till städningen rejält. Det är bra att skrubba med, dels för sina avfettande egenskaper dels för att salt är uttorkande och därmed mindre bra för bakterier.

Ren stekpanna

Om du har en gjutjärnspanna kan du göra rent den med salt. Häll på salt så det täcker hela botten och värm plattan på högsta värme i cirka 20 minuter. Skaka om då och då. Saltet kommer att dra ut allt ingrott gammalt fett från pannan.

Bort med blod- och vinfläckar

Blod- och vinfläckar går bort genom att du strör salt direkt på fläcken och sedan sköljer med kallt vatten. Intorkade blodfläckar kan blötläggas i kallt saltvatten.

Skrubba badkaret

Strö salt på en halv citron och skrubba badkaret fritt från kalkavlagringar och smuts.

Städtips med bikarbonat

Bikarbonat är en riktig hejare på att ta sig an fettfläckar och fettavlagringar. Den är också neutraliserande mot dålig lukt.

Rengör spisen

Blanda bikarbonat och ättika, häll sedan blandningen mellan plattorna. Låt det fräsa ett litet tag, torka sedan bort med trasa och ljummet vatten.

Bort med kaffe- och teränder

Få bort kaffebeläggningarna i dina koppar genom att hälla kokhett vatten i koppen och sedan tillsätta en sked bikarbonat. Borsta sedan bort beläggningarna med diskborste.

Propplösare i avloppet

Häll 1 deciliter bikarbonat och 1 deciliter salt i avloppet där det är stopp. Häll sedan långsamt på 1 deciliter ättika. Vänta 15 minuter och häll därefter på 1 deciliter kokande vatten. Proppen löser upp sig.

Bort med fettfläckar

Applicera en pasta av bikarbonat och vatten på fettfläcken innan tvätt. Du kan också minska ner på tvättmedlet genom att tillsätta lite bikarbonat. Bikarbonaten gör att tvättmedlet kan jobba hårdare, vilket gör tvätten renare och fräschare.

Dela sidan