Bilden visar en hand som slänger sopor i en papperskorg. Skräpet täpper till ledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader

Släng skräp i papperskorgen

Skräp som spolas ner i avloppet orsakar problem. Både i hemmen, lokalt i kommunernas avloppsledningsnät, i Käppalaförbundets avloppstunnel och på Käppalaverket där avloppsvattnet renas.

Skräpet täpper till ledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader. Har du otur kan det bli stopp redan i avloppet i ditt hem så att du måste tillkalla och betala en rörmokare för att få bort stoppet.

Det är bara toalettpapper som löses upp

En del tänker att det väl inte kan vara så farligt att spola ner en tops eller en bomullstuss någon gång då och då. Men tänk då på att vi på Käppalaverket renar avloppsvatten från över en halv miljon människor. Om alla spolar ner en tops var så blir det tillsammans enorma mängder.

En del tror att våtservetter, näsdukar, hushållspapper, bomullstussar och annat löses upp på vägen till avloppsreningsverket. Men det stämmer inte. Det är bara toalettpapper som är tillverkat för att lösas upp snabbt.

Papperskorgen är lösningen

Hjälp oss att minska mängden skräp i avloppet. Det är enkelt. Gör så här:

  • Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.
  • Skaffa en papperskorg och ställ i badrummet och släng alltid tops, bomullstussar, våtservetter, tamponger och annat skräp i den.

Tack för din hjälp!

Du spolar väl inte ner det här?

Det här är några av de vanligaste skräpen som fastnar i våra rensgaller.Foto på bomullstussar, bomullsrondeller/pads och tamponger.Bomullstussar, bomullsrondeller/pads och tamponger.

Foto på våtservetter och topsVåtservetter och bomullspinnar/tops.

Foto på bindor och snus

Bindor, trosskydd och snus.

Konstiga saker som har fastnat i våra rensgaller

Foto på rakhyvlar, febertermometrar och golfbollarRakhyvlar, febertermometrar och golfbollar.

Foto på leksaker och luktborttagare

Leksaker och luktborttagare.

Foto på tandborstar, mobiltelefoner, pennor och leksaker

Tandborstar, mobiltelefoner, pennor och leksaker.

Följ oss gärna på sociala medier så får du veta mer om vår verksamhet.

Se våra filmer

Kan du inte se filmerna? Det beror antagligen på dina cookie-inställningar. På kappala.se/cookies kan du ändra dina inställningar. Välj ”Ändra ditt medgivande” och klicka i ”Marknadsföring”.

Använd avloppet på rätt sätt - 1

Använd avloppet på rätt sätt - 2

Använd avloppet på rätt sätt - 3

Använd avloppet på rätt sätt - 4

Använd avloppet på rätt sätt - 5

 

 
 

Dela sidan