Torka ur och samla upp fett

Bildmontage med tre foton på rad. Foto 1 har blå bakgrund med person som håller upp en stekpanna med smör, foto 2 har orange bakgrund med person som håller upp burk med fett i och foto 3 har gul bakgrund med person som håller upp stekpanna med olja i.

Fett som hälls ner i avloppet stelnar och bildar proppar och fettberg. Fettstopp och onödiga kostnader blir resultatet. Men, det är ett problem som är enkelt att undvika. Hjälp oss att minska mängden fett i avloppet – torka ur och samla upp fettet när du har lagat mat.

Fett stelnar och bildar proppar och fettberg

När fettet kommer i kontakt med det kallare vattnet i avloppsledningsnätet stelnar det och bildar fettproppar som kan bli hårda som betong. Fettet klumpar gärna ihop sig med annat fett så att fettpropparna blir större och större.

Fett blandar också gärna ihop sig med skräp som till exempel våtservetter och tops som felaktigt har spolats ner i avloppet. Då bildas så kallade fettberg som måste tas bort. Du kanske har hört talas om det gigantiska fettberget på 130 ton som togs bort ur Londons avloppssystem 2017? Så stora fettberg har vi inte haft i Sverige, men fett i avloppet är ett problem även här.

Foto på fettkaka som har fastnat i Käppalaverket
Fett stelnar när det kommer i kontakt med det kallare vattnet i avloppsledningsnätet. Fettklumpar bildas som kan bli hårda som betong. Fotograf: Rikkard Häggbom.

Hjälp till att minska mängden fett i avloppet – torka ur och samla upp

Hjälp oss att minska mängden fett i avloppet. Det är enkelt. Gör så här:

Torka ur

  • Torka ur stekpannan med papper när du har stekt något.
  • Torka ur kastrullen med papper när du har smält smör, poppat popcorn eller liknande.

Samla upp

  • Samla upp frityrolja när du har friterat.
  • Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.
  • Häll den kalla oljan i en plastflaska. Använd gärna en så kallad fettratt så blir det enkelt att hälla över.

Släng eller återvinn

  • Pappret som du har använt för att torka ur fett slänger du i påsen för matavfall eller i soporna.
  • Hur du ska göra med uppsamlad matolja skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun du bor. Kolla med din kommun vad som gäller där du bor. Länkar till våra medlemskommuner finns längst ner på sidan.

Tack för hjälpen!

Fettstopp och onödiga kostnader

Fett täpper till och orsakar stopp i avloppsledningar som måste spolas rena. Fettrelaterade stopp kan leda till att det blir översvämning eller att avloppsvatten måste släppas ut orenat. Har du otur kan det bli stopp redan i avloppet i ditt hem så att du själv måste tillkalla och betala en rörmokare för att få bort stoppet.

Fettet orsakar problem i kommunernas avloppsledningsnät och pumpstationer. Det leder bland annat till slitage och driftstopp och att styr- och mätinstrument inte fungerar som avsett. Samtliga av våra medlemskommuner uppger att fettet leder till högre kostnader för kommunen, bland annat i form av underhållskostnader och kostnader för akuta utryckningar för att åtgärda fettrelaterade stopp. Kostnader uppstår också för att ta bort fett med slamsugbil och spola ledningar i förebyggande syfte för att undvika stopp.

Fettet kan också fastna i Käppalaverkets inloppspumpar och inloppskanal, vilket leder till stopp och onödiga kostnader. Ett exempel är att Käppalaförbundet våren 2019 tog bort ett drygt 43 ton tungt fettberg från inloppskanalen i Käppalaverket. En slamsugbil var på plats under tre dagar och sex personer deltog i arbetet som kostade nästan 250 000 kr.


Filmen visar delar av arbetet med att ta bort fettberget i Käppalaverket i mars 2019.

Hett vatten och diskmedel löser inte problemet

En del tror att lösningen är att hälla ner diskmedel och/eller spola ner hett vatten i köksavloppet efter att man har hällt ner fett där. Det är inget vi rekommenderar. I bästa fall kanske det löser problemet väldigt lokalt, men det är ingen lösning för avloppet i stort – det är bara en flytt av problemet.

En del tänker att det väl inte kan vara så farligt att hälla ner lite fett i avloppet då och då. Men tänk då på att det bor över en halv miljon människor i Käppalaförbundets upptagningsområde. Om alla häller ner lite fett ibland blir det tillsammans enorma mängder.

Se våra kampanjfilmer

Fettlänkar

Nedan finns länkar som leder till information om hur fett ska hanteras i Käppalaförbundets elva medlemskommuner. Länkarna öppnas i ny flik.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du veta mer om vår verksamhet.

Skärgård

Utökad verksamhet i Käppalaförbundet

Avloppstips

Ta del av alla våra tips och bidra till en bättre miljö.
Avloppstips
Skärgård

Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Här hittar du kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll från Käppalaförbundets förbundsfullmäktige, styrelse och valberedning.
Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Följ Käppalaförbundet i sociala medier