Försök med förbränning av slam

Käppalaförbundet och Stockholm Exergi har under våren genomfört försök med att förbränna slam från Käppalaverket tillsammans med biobränsle i Värtaverket. Slutprodukten är tänkt att användas som gödselmedel på skogsmark.

Under tre veckor i mars 2021 genomförde Käppalaförbundet tillsammans med Stockholm Exergi ett försök med förbränning av slam från Käppalaverket. En mindre mängd slam (3 procent av den totala mängden bränsle) blandades med biobränsle som sedan förbrändes i en av Värtaverkets pannor. Efter förbränningen granulerades flygaskan som blev kvar.

Syftet med försöket var bland annat att utvärdera drift- och miljöpåverkan i samband med produktionen samt undersöka om granulerna klarar Skogsstyrelsens gränsvärden för näringsämnen och metaller för användning på skogsmark.

Ett provprogram genomfördes gällande innehåll av näringsämnen och metaller i bränsle och aska i olika steg i processen och emissionsmätningar till luft utfördes. Analysresultaten visade att granulerna klarade Skogsstyrelsens gränsvärden samt de krav som Stockholm Exergi har i sitt tillstånd för förbränning.

Genom att samförbränna biobränsle med avloppsslam får man en aska som är rikare på fosfor än om man enbart använder biobränsle. Askan blir därmed ett mer effektivt gödselmedel för skogen. Ungefär 80 procent av den fosfor som tillfördes till pannan med bränslet återfanns i granulerna. 

Om Stockholm Exergi får tillstånd är planen att genomföra ytterligare försök våren 2022. Tanken är att då förbränna en månadsproduktion av slam från Käppalaverket, cirka 2 500 ton, tillsammans med biobränsle.

Granulernas inverkan på skogsmark ska utvärderas

Tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, Linnéuniversitetet och Skogsstyrelsen inleder Stockholm Exergi i januari 2022 en utvärdering av granulernas inverkan på skogsmark.

I ett tioårigt fältförsök kommer tillväxt, påverkan på markvegetation, jordkemi, barranalyser, kolonnförsök samt fosfortillgänglighet att studeras. Käppalaförbundet och Stockholm Vatten och Avfall AB kommer att delta i en referensgrupp. 

Därför genomför Käppalaförbundet försök med slamförbränning

Käppalaförbundets slamproduktion är certifierad enligt Svenskt Vattens certifieringssystem Revaq. Merparten av det kvalitetssäkrade slammet sprids i dag på jordbruksmark där näringsämnen som fosfor och kväve samt mullbildande ämnen återförs till kretsloppet, allt enligt principen för cirkulär ekonomi.

Samtidigt utvecklas nya tekniker för slamhantering och på sikt kan miljölagstiftningen ändras så att andra lösningar än spridning på jordbruksmark kan bli aktuella. Käppalaförbundet har därför valt att årligen avsätta en viss mängd av producerat slam till olika försök för alternativa sätt att ta hand om slammet. Försöket som genomförts tillsammans med Stockholm Exergi är ett sådant alternativt sätt.

Dela sidan