Filmer och frågor

Filmer och frågor

Varför är det så viktigt med avloppsreningsverk? Hur fungerar avloppsrening? Vad får man spola ner i toaletten? I våra informationsfilmer får du svar på de här och många andra frågor.

Här hittar du fyra informationsfilmer som handlar om hur viktigt vatten och avloppsrening är, hur man använder avloppet på rätt sätt, hur avloppsreningen går till och vad som händer med de ämnen som vi renar bort. 

Till varje film finns frågor som eleverna kan diskutera. Vi har också tagit fram uppgifter och experiment om avloppsrening. 

Kan du inte se filmerna? Det beror antagligen på dina cookie-inställningar. På kappala.se/cookies kan du ändra dina inställningar. Välj ”Ändra ditt medgivande” och klicka i ”Marknadsföring”.

Film 1: Vatten, avloppsrening och miljö - Så funkar det

I den här filmen får du lära dig om dricksvattnets betydelse, vattnets väg från Mälaren till Östersjön, varför det är så viktigt med avloppsreningsverk och hur avloppsrening fungerar. Du får också veta lite om hur det var förr innan det fanns avloppsreningsverk, om kretsloppet och hur du själv kan göra en insats för miljön.

Filmen är 9 minuter och 56 sekunder lång.

Här hittar du frågor till film 1.

Film 2: Du och avloppet

I den här filmen får du lära dig om vad man får spola ner i toaletten och vad som ska slängas i papperskorgen, vad avloppsvatten är och vart avloppsvattnet tar vägen när du har spolat hemma hos dig.

Filmen är 1 minut och 17 sekunder lång.

Här hittar du frågor till film 2.

Film 3: Käppalaverket

I den här filmen får du lära dig hur vi på Käppalaverket renar ditt och en massa andra människors avloppsvatten.

Filmen är 1 minut och 59 sekunder lång.

Här hittar du frågor till film 3.

Film 4: Kretsloppet

I den här filmen får du lära dig vad som händer med de ämnen som vi renar bort ur avloppsvattnet och vad de ämnena kan användas till.

Filmen är 1 minut och 7 sekunder lång.

Här hittar du frågor till film 4.

Dela sidan