Filmer

Bild på kretsloppet Bild som innehåller länkar till 3 olika filmer. image/svg+xml Länk till film 1 Länk till film 3 Länk till film 2

De flesta av oss tar ett fungerande avlopp för givet och det är vi på Käppalaverket som ser till att denna grundläggande och livsnödvändiga funktion fungerar. Men hur funkar det? Och hur kan du hjälpa till?

Här hittar du informationsfilmer om hur man ska använda avloppet på rätt sätt, hur avloppsreningen går till och vad som händer med de ämnen som vi renar bort. Klicka på illustrationen ovan för att komma till filmerna. Du hittar de också längre ner på denna sida.

Till varje film finns det frågor som eleverna kan diskutera. Vi har också tagit fram förslag på uppgifter och experiment om avloppsrening. Du hittar länkar till allt material längst ner på sidan.

Använd gärna vårt material inför ett studiebesök på Käppalaverket.

Film 1: Du och avloppet

I den här filmen får du lära dig om vad man får spola ner i toaletten och vad som ska slängas i papperskorgen, vad avloppsvatten är och vart avloppsvattnet tar vägen när du har spolat ner det i avloppet hemma hos dig.

Film 1: Du och avloppet i textversion

Film 2: Käppalaverket

I den här filmen får du lära dig hur vi på Käppalaverket renar ditt och en massa andra människors avloppsvatten.

Film 2: Käppalaverket i textversion

Film 3: Kretsloppet

I den här filmen får du lära dig vad som händer med de ämnen som vi renar bort ur avloppsvattnet och vad de ämnena kan användas till.

Film 3: Kretsloppet i textversion

Länkar till övrigt skolmaterial

Lärarhandledning

Frågor till filmerna

Uppgifter och experiment

Kunskapstest