Nyheter 2020

Här hittar du alla nyheter från 2020.

 • Fackling 16 december

  2020-12-14
  Den 16 december kopplar vi in vår nya anläggning för termisk oxidation och medan arbetet pågår kommer vi att behöva förbränna en del gas. Under dagen och kvällen kommer man att kunna se detta i form av en eldslåga på ett ställe inne på vårt område.
  Fackling 16 december
 • Fackling 17 november

  2020-11-16
  Vi kopplar på en ny ledning och medan arbetet pågår kommer vi att behöva förbränna en del gas. Under kvällen kommer man att kunna se detta i form av en eldslåga på ett ställe inne på vårt område.
  Fackling 17 november
 • Underhållsarbete i vår gasuppgraderingsanläggning

  2020-10-28
  Mellan den 2 och 6 november genomför vi underhållsarbete i vår gasuppgraderingsanläggning. Medan arbetet pågår kommer vi att behöva förbränna gasen. I perioder kommer man att kunna se detta i form av en eldslåga på ett ställe inne på vårt område.
  Underhållsarbete i vår gasuppgraderingsanläggning
 • Projektledare till Käppalaförbundet

  2020-10-22
  Arbetar du som projektledare idag och vill ta nästa steg i karriären? Här ges en unik möjlighet att vara med och driva utvecklingen när Käppalaförbundet ställer om i sin verksamhet och gör investeringar i miljardklassen för att möta nya kapacitets- och miljökrav.
  Projektledare till Käppalaförbundet
 • Enhetschef för mekaniskt underhåll till Käppalaförbundet

  2020-10-09
  Vi söker en enhetschef för mekaniskt underhåll som vill arbeta i en industri som aldrig får stå still och som vill bidra till vårt kommande teknikskifte.
  Enhetschef för mekaniskt underhåll till Käppalaförbundet
 • Käppalaförbundet testar brandlarm

  2020-09-30
  Den 30 september testar Käppalaförbundet sitt brandlarm. Testet orsakar lokal ljudstörning i närområdet.
  Käppalaförbundet testar brandlarm
 • HR-ansvarig till Käppalaförbundet

  2020-09-28
  Vill du vara på en arbetsplats som du kan vara stolt över och som gör en verklig insats för miljön varje dag? Vi söker dig med erfarenhet av brett HR-arbete och som vill fortsätta utveckla dina kunskaper i en varierande roll med stort eget ansvar.
  HR-ansvarig till Käppalaförbundet
 • Storsatsning på miljön i Östersjön och ökad kapacitet: Käppalaförbundet bygger om Käppalaverket med ny reningsprocess

  2020-09-14
  Både miljön i Östersjön och Käppalaförbundets elva medlemskommuner blir vinnare när Käppalaverket uppgraderas. Under de kommande åren kommer verket att byggas om och få en ny reningsprocess så att ännu mer näringsämnen kan renas bort. Samtidigt ökas kapaciteten så att verket kan rena avloppsvatten från betydligt fler personer än i dag, vilket möjliggör tillväxt och expansion i medlemskommunerna.
  Käppalaförbundet bygger om Käppalaverket med ny reningsprocess
 • Test av ny metod för rötning av slam

  2020-09-11
  Vi undersöker just nu alternativa sätt att röta slam. Det innebär att vi förbränner gasen som bildas på ett kontrollerat sätt. Det syns i form av en eldslåga inne på området.
  Test av ny metod för rötning av slam
 • Projektkommunikatör till Käppalaförbundet

  2020-09-02
  Käppalaförbundet söker en projektkommunikatör som vill kommunicera kring de stora projekt som pågår och som kommer att startas. Tjänsten är ett föräldravikariat på cirka 14 månader.
  Projektkommunikatör till Käppalaförbundet
 • Käppalaförbundet söker enhetschef projekt

  2020-08-10
  Vår befintliga projektavdelning ska delas upp i två enheter och i en nyinrättad chefsroll får du ansvar för att leda den nya projektenheten och en varierande projektportfölj.
  Käppalaförbundet söker enhetschef projekt
 • Käppalaförbundet söker enhetschef projekt Käppala 900k

  2020-08-10
  Käppalaförbundet står inför utmaningen att förändra reningsprocessen i Käppalaverket. I en nyinrättad chefsroll får du ansvar att leda den nya enheten som driver detta omfattande projekt.
  Käppalaförbundet söker enhetschef projekt Käppala 900 k
 • El- och automationschef till Käppalaförbundet

  2020-08-03
  Vi söker dig som vill leda vår växande el- och automationsenhet genom ett teknikskifte i samband med att Käppalaförbundet ställer om sin reningsprocess med nya skarpare krav på elanläggning och automationssystem.
  El- och automationschef till Käppalaförbundet
 • Examensarbete om högbelastad primärslamrötning

  2020-07-02
  Käppalaförbundets process- och utvecklingsenhet söker en examensarbetare för hösten 2020, som ska utvärdera maximal belastning för en stabil rötprocess samt vad som ytterligare kan göras vid processproblem i rötningen.
  Examensarbete om högbelastad primärslamrötning
 • Projektcontroller till Käppalaförbundet

  2020-06-30
  Är du controller eller ekonom som vill arbeta i en organisation som präglas av stort miljöfokus och hög trivsel? Vi söker dig som vill ha ett självständigt, omväxlande och stimulerande jobb med stor utvecklingspotential till en nyinrättad tjänst som projektcontroller.
  Projektcontroller till Käppalaförbundet
 • Arbeten vid rötkammare R100 under sommaren

  2020-06-22
  Under sommaren kommer vi att inspektera en av våra äldre rötkammare.
  Arbeten vid rötkammare R100 under sommaren
 • Extern granskning ger grönt ljus för stor investering – utökad låneram nödvändig

  2020-06-12
  Två externa konsulter konstaterar i en granskningsrapport att förbundets arbete med det nya verksamhetstillståndet har hanterats tillfredsställande, att de investeringar som förbundet anser måste genomföras är nödvändiga och inte går att senarelägga samt att föreslagen teknisk lösning är välmotiverad. För att kunna driva projektet vidare gör nu förbundet en hemställan om utökad låneram.
  Extern granskning ger grönt ljus för stor investering – utökad låneram nödvändig
 • Årsmagasin 2019

  2020-06-02
  Vårt nya årsmagasin är här med flera intressanta artiklar. Läs bland annat om den kommande uppgraderingen av Käppalaverket och hur förbundet arbetar långsiktigt med investeringar.
  Årsmagasin 2019
 • Årsredovisning 2019

  2020-06-01
  Under 2019 renade vi 56,6 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Dessutom levererade vi 4,2 normalkubikmeter fordonsgas till SL och producerade ungefär 34 900 ton slam.
  Årsredovisning 2019
 • Underhållsarbete i vår gasuppgraderingsanläggning

  2020-05-25
  Mellan den 25 och 27 maj genomför vi underhållsarbete i vår gasuppgraderingsanläggning. Medan arbetet pågår kommer vi behöva förbränna gasen. I perioder kommer man att kunna se detta i form av en eldslåga på ett ställe inne på vårt område.
  Underhållsarbete i vår gasuppgraderingsanläggning
 • Ny förbundsordning

  2020-05-22
  I dag den 25 maj träder Käppalaförbundets nya förbundsordning i kraft. I förbundsordningen regleras förhållandet mellan förbundet och medlemskommunerna.
  Ny förbundsordning
 • Dålig lukt från gasverksområdet i Ropsten

  2020-05-19
  På kvällen den 5 maj spreds dålig lukt över Lidingö. Lukten kom inte från Käppalaverket utan från de arbeten med markrening som pågår i gasverksområdet i Ropsten.
  Dålig lukt från gasverksområdet i Ropsten
 • Käppalaförbundet testar brandlarm

  2020-05-18
  Den 18 maj testar Käppalaförbundet sitt brandlarm. Testet orsakar lokal ljudstörning i närområdet.
  Käppalaförbundet testar brandlarm
 • Käppalaförbundet hjälper till att spåra det nya coronaviruset i avloppsvatten

  2020-05-04
  Sedan vecka 17 deltar Käppalaförbundet i två projekt kopplade till spårning av det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, i avloppsvatten. Resultaten hoppas man ska kunna bidra med information om spridningen av viruset ökar eller minskar i samhället.
  Käppalaförbundet hjälper till att spåra det nya coronaviruset i avloppsvatten
 • Käppalaförbundet söker elkraftsingenjör

  2020-04-30
  Vill du jobba med elkraft och säkerställa driftsäkerheten på Käppalaverket, Sveriges tredje största avloppsreningsverk? Nu söker vi en elkraftsingenjör till vår el- och automationsenhet.
  Käppalaförbundet söker elkraftsingenjör
 • Käppalaförbundet söker automationsingenjör

  2020-04-30
  Vill du jobba med automation och säkerställa driftsäkerheten på Käppalaverket, Sveriges tredje största avloppsreningsverk? Nu söker vi en automationsingenjör till vår el- och automationsenhet.
  Käppalaförbundet söker automationsingenjör
 • Ny anläggning på Käppalaverket kan snabbrena avloppsvatten

  2020-04-29
  Käppalaförbundet har tagit i drift en ny anläggning för högflödesrening i Käppalaverket. I den kan en del av avloppsvattnet snabbrenas vid höga flöden in till verket, vilket kan inträffa vid kraftiga regn och snösmältning. Med anläggningen på plats undviker förbundet att brädda, det vill säga släppa ut avloppsvatten som bara är grovrenat.
  Ny anläggning på Käppalaverket kan snabbrena avloppsvatten
 • Drifttekniker till Käppalaförbundet

  2020-04-24
  Vill du arbeta som drifttekniker på ett av Sveriges största och modernaste avloppsreningsverk? Nu har du chansen att bli en del av ett härligt och sammansvetsat gäng som brinner för det vi gör.
  Drifttekniker till Käppalaförbundet
 • Kemikalieleveranser fungerar normalt

  2020-04-14
  Käppalaförbundet har inte sett några problem gällande leveranser av de kemikalier som används i reningsprocessen och i slamhanteringen på Käppalaverket.
  Kemikalieleveranser fungerar normalt
 • Käppalaförbundet söker chef till enheten teknisk information

  2020-04-08
  Följ med på vår resa att utveckla Käppalaförbundets tekniska informationshantering. I en nyinrättad chefsroll får du ansvar att etablera och utveckla enheten för teknisk information.
  Käppalaförbundet söker chef till enheten teknisk information
 • Start för inspektion och underhåll av rötkammare

  2020-03-30
  I början av april startar arbetet med att inspektera och underhålla Käppalaverkets två äldre rötkammare. Arbetet genomförs för att förbundet ska kunna fortsätta hantera allt slam på ett hållbart sätt även i framtiden.
  Start för inspektion och underhåll av rötkammare
 • Käppalaförbundet deltar i projekt om effektivare luftning

  2020-03-26
  I dag går ungefär 30 – 50 procent av all energi som ett avloppsreningsverk förbrukar till luftningen i det biologiska reningssteget. En ny rapport sammanställer möjliga åtgärder för att effektivisera luftningsanläggningen, inte bara med avseende på drift utan också med avseende på upphandling.
  Käppalaförbundet deltar i projekt om effektivare rening
 • Andreas Thunberg ny ordförande i VAS-rådet

  2020-02-22
  Käppalaförbundets VD, Andreas Thunberg, blir ordförande i VAS-rådet de kommande två åren.
  Andreas Thunberg ny ordförande i VAS-rådet
 • Processinriktad instrumentingenjör till Käppalaförbundet

  2020-02-18
  Vi söker nu en processinriktad instrumentingenjör till vårt kunniga och engagerade team som arbetar med att styra, följa upp och utveckla Käppalaverkets reningsprocesser.
  Processinriktad instrumentingenjör till Käppalaförbundet
 • Utredning om återföring av fosfor från avloppsslam klar

  2020-01-21
  Den regeringstillsatta utredningen om en giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam har den 17 januari lämnat sitt betänkande ”Hållbar slamhantering” till regeringen.
  Utredning om återföring av fosfor från avloppsslam klar
 • Resursutvecklare till kretsloppsavdelningen

  2020-01-20
  I rollen som resursutvecklare på Käppalaförbundet bidrar du bland annat till att återföra den ändliga resursen fosfor till jordbruket.
  Resursutvecklare till kretsloppsavdelningen
 • Käppalaförbundet testar brandlarm

  2020-01-15
  Den 15 januari testar Käppalaförbundet sitt brandlarm. Testet orsakar lokal ljudstörning i närområdet.
  Käppalaförbundet testar brandlarm
 • Budget 2020 med verksamhetsplan 2021-2022

  2020-01-09
  På sitt senaste möte beslutade förbundets fullmäktige att godkänna ”Budget 2020 med verksamhetsplan 2021-2022”.
  Budget 2020 med verksamhetsplan 2021-2022
 • Läkemedelsrening fokus för styrelseresa

  2020-01-09
  Käppalaförbundets styrelse genomförde i oktober en studieresa till Schweiz för att öka sina kunskaper om läkemedelsrening.
  Läkemedelsrening fokus för styrelseresa
 • Ny förbundsordning på gång

  2020-01-09
  Under 2019 beslutade Käppalaförbundets styrelse och fullmäktige att godkänna förslaget till ny förbundsordning, som har arbetats fram i samverkan mellan förbundet och företrädare för medlemskommunerna. Förbundsordningen har därefter skickats ut till medlemskommunerna för godkännande.
  Ny förbundsordning på gång
 • Fettkampanj gillades av många

  2020-01-09
  Under perioden 2018-2020 genomför Käppalaförbundet en 3-årig informationskampanj. Den första delkampanjen om fett genomfördes i oktober 2019 med bra resultat.
  Fettkampanj gillades av många
 • Automationsingenjör till Käppalaförbundet

  2019-12-02
  Vill du vara med oss på vår resa att utveckla Käppalaförbundets moderna styrsystem? I en nyinrättad tjänst som automationsingenjör får du arbeta med programmering, felsökning och underhåll tillsammans med kollegor. Välkommen med din ansökan senast den 7 januari.
  Automationsingenjör till Käppalaförbundet
 • Käppalaförbundet söker projektcontroller

  2019-11-19
  Vill du arbeta som projektcontroller i en organisation som präglas av miljöfokus, hög trivsel och teknik i framkant? Som projektcontroller på Käppalaförbundet kommer du att arbeta i en bred och spännande roll.
  Käppalaförbundet söker projektcontroller

Avloppstips

Ta del av alla våra tips och bidra till en bättre miljö.
Avloppstips
Skärgård

Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Här hittar du kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll från Käppalaförbundets förbundsfullmäktige, styrelse och valberedning.
Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Följ Käppalaförbundet i sociala medier