Spola rätt på världstoalettdagen

Tisdagen den 19 november är det världstoalettdagen. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma hur viktigt välfungerande avloppslösningar är för ett samhälle. Det bästa du kan göra är att bara spola ner bajs, kiss och toalettpapper i avloppet.

Här i Sverige har vi sedan länge tillgång till toaletter och ett välfungerande avloppssystem. Kanske så välfungerande att vissa av oss har blivit lite väl bekväma och glömt att toaletten endast ska användas för att spola ner det som kommer ur kroppen samt toalettpapper, inte som en papperskorg.

Käppalaverket tar varje vecka emot cirka 17 ton skräp som invånarna i Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö spolar ner i toaletten. Det blir nästan 900 ton skräp varje år. Skräp som både komplicerar reningsprocessen och leder till onödiga kostnader.

En målgruppsundersökning som vi genomfört visar att det som oftast spolas ner felaktigt i toaletten är bomullstussar, tamponger, våtservetter och snus/cigarettfimpar. Annat som felaktigt hamnar i avloppet är färgrester, lösningsmedel/kemikalier, plåster och bomullspinnar/tops.

Orsaker till det felaktiga beteendet uppges bland annat vara bekvämlighet, att det är praktiskt och enkelt och för att undvika lukt och obehag.

En enkel lösning på problemet är att ställa en papperskorg bredvid toaletten och slänga allt skräp där.

Följ Käppalaförbundet på Facebook, Instagram och Linkedin!

Skärgård

Utökad verksamhet i Käppalaförbundet

Avloppstips

Ta del av alla våra tips och bidra till en bättre miljö.
Avloppstips
Skärgård

Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Här hittar du kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll från Käppalaförbundets förbundsfullmäktige, styrelse och valberedning.
Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Följ Käppalaförbundet i sociala medier