Nyheter 2019

Här hittar du alla nyheter från 2019.

 • Spola rätt på världstoalettdagen

  2019-11-19
  Tisdagen den 19 november är det världstoalettdagen. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma hur viktigt välfungerande avloppslösningar är för ett samhälle. Det bästa du kan göra är att bara spola ner bajs, kiss och toalettpapper i avloppet.
  Spola rätt på världstoalettdagen
 • Risk för luktstörning utmed Käppalaförbundets tunnelsystem

  2019-11-18
  Tisdagen den 19 november 2019 kommer förbundet att genomföra arbete i de yttre anläggningarna utmed tunnelsystemet, vilket påverkar ventilationen. Det medför ökad risk för luktstörningar längs med hela tunnelsystemet medan arbetet pågår.
  Risk för luktstörning utmed Käppalaförbundets tunnelsystem
 • Kemist till Käppalaförbundet

  2019-11-18
  Till vårt härliga gäng på Käppalaförbundets egna laboratorium, söker vi nu en kemist för en tillsvidareanställning. Vi erbjuder dig ett arbete i en organisation som präglas av miljöfokus, hög trivsel och teknik i framkant.
  Kemist till Käppalaförbundet
 • Examensarbete om högbelastad rötkammare

  2019-11-08
  Käppalaförbundets process- och utvecklingsenhet söker en examensarbetare för våren 2020, som ska utvärdera maximal belastning för en stabil rötprocess samt vad som ytterligare kan göras vid processproblem i rötningen.
  Examensarbete om högbelastad rötkammare
 • Industridoktorand till projekt om implementering av digitala tvillingar på avloppsreningsverk

  2019-10-31
  Inom VA-branschen pågår flera forskningsprojekt på temat digitala tekniker. Nu söker IVL Svenska Miljöinstitutet en industridoktorand som ska arbeta med att implementera digitala tvillingar på avloppsreningsverk. Käppalaförbundet är en av aktörerna som ingår i projektet.
  Industridoktorand till projekt om implementering av digitala tvillingar på avloppsreningsverk
 • Chef för teknisk dokumentation på Käppalaförbundet

  2019-10-18
  Vill du vara med oss på vår resa att utveckla Käppalaförbundets tekniska anläggningsinformation? I en nyinrättad chefsroll får du ansvar för att etablera och utveckla Käppalaförbundets enhet för teknisk dokumentation. Vi erbjuder dig ett arbete i en organisation som präglas av miljöfokus, hög trivsel och teknik i framkant.
  Chef för teknisk dokumentation på Käppalaförbundet
 • 45 procent häller ut fett i avloppet

  2019-10-07
  45 procent av invånarna i Käppalaförbundets medlemskommuner uppger att de alltid eller ofta häller ut eller diskar ur överblivet fett i diskhon efter att de har stekt mat. Käppalaförbundet startar nu en informationskampanj för att försöka få bukt med problemet.
  45 procent häller ut fett i avloppet
 • Käppalaförbundet söker utvecklingsingenjör

  2019-09-27
  Vi söker en utvecklingsingenjör som vill arbeta med ansvar för utveckling och utvärdering av nya processtekniker för att öka kapaciteten i reningsprocessens olika steg och möta skarpare reningskrav.
  Käppalaförbundet söker utvecklingsingenjör
 • Käppalaförbundet söker processingenjör

  2019-09-27
  Vi söker en processingenjör till ett av Sveriges största och modernaste avloppsreningsverk. Du kommer att arbeta i ett engagerat team som tillsammans styr, följer upp och utvecklar Käppalaverkets reningsprocesser.
  Käppalaförbundet söker processingenjör
 • Industridoktorand till projekt om hållbar kolåtervinning från slam

  2019-08-30
  Käppalaförbundet har tillsammans med andra avloppsreningsverk i Stockholmsregionen initierat ett projekt som ska ta fram hållbara processtekniska lösningar för kolåtervinning från slam. Nu söker man en industridoktorand som vill delta i projektet.
  Industridoktorand till projekt om hållbar kolåtervinning från slam
 • Helgarbete utmed Södra Kungsvägen den 1 september

  2019-08-28
  Söndagen den 1 september kommer vår entreprenör att utföra arbeten vid vår nya rötkammare som byggs utmed Södra Kungsvägen.
  Helgarbete utmed Södra Kungsvägen den 1 september
 • Nytt verksamhetstillstånd: Käppalaförbundet får rena mer avloppsvatten i Käppalaverket, men med skärpta utsläppskrav

  2019-08-15
  Tillståndsprocessen för Käppalaförbundets nya verksamhetstillstånd är nu avslutad. Det nya tillståndet gäller fortsatt och utökad verksamhet vid Käppalaverket på Lidingö. Förbundet får bland annat möjlighet att rena mer avloppsvatten, men med skärpta utsläppsvillkor.
  Nytt verksamhetstillstånd
 • Angående badförbud vid Käppalabadet

  2019-08-01
  Sedan i tisdags, 30 juli, avråder Lidingö stad från att bada vid Käppalabadet på Lidingö. Det finns inget som tyder på att Käppalaförbundets verksamhet har orsakat detta.
  Angående badförbud vid Käppalabadet
 • Ansvarig för underhållsdokumentation till Käppalaförbundet

  2019-06-20
  Vill du bli en del av vårt härliga gäng och arbeta som ansvarig för underhållsdokumentation på ett av Sveriges största avloppsreningsverk? Då kan den här tjänsten vara för dig. Välkommen med din ansökan senast den 4 augusti 2019.
  Ansvarig för underhållsdokumentation till Käppalaförbundet
 • Arbete vid den nya rötkammaren under sommaren

  2019-06-13
  Med start i slutet av maj kommer vår entreprenör att utföra arbete vid den nya rötkammaren som byggs vid Käppalaverket. Arbetet kan tyvärr ge upphov till visst oljud i närområdet.
  Arbete vid den nya rötkammaren under sommaren
 • Nyrenoverade sandfilter

  2019-06-12
  Renoveringen av Käppalaverkets 30 sandfilterbassänger är klar. Under projektet, som har pågått i ungefär ett år, har nästan 2 500 ton sand och leca ersatt det gamla uttjänta materialet och 87 000 filterdysor har bytts ut.
  Nyrenoverade sandfilter
 • Ny chef på process- och utvecklingsenheten

  2019-06-11
  Jonas Grundestam har anställts som ny chef på förbundets process- och utvecklingsenhet.
  Ny chef på process- och utvecklingsenheten
 • Årsmagasin 2018

  2019-06-11
  Vårt nya årsmagasin är här med flera intressanta artiklar. Läs bland annat om läkemedelsrening och hur förbundet arbetar med den frågan och om vår nya anläggning för högflödesrening.
  Årsmagasin 2018
 • Årsredovisning 2018

  2019-06-11
  Under 2018 renade vi 50,5 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Dessutom levererade vi 4,1 normalkubikmeter fordonsgas till SL och producerade ungefär 33 600 ton slam.
  Årsredovisning 2018
 • Bra resultat för skräpkampanj

  2019-06-07
  Under perioden 2018-2020 genomför Käppalaförbundet en 3-årig informationskampanj. Kampanjen har som syfte att få invånarna i medlemskommunerna att inte spola ner skräp och fett i avloppet. Den tredje och avslutande delkampanjen om skräp genomfördes i mars 2019 med bra resultat.
  Bra resultat för skräpkampanj
 • Projektkoordinator till Käppalaförbundet

  2019-05-24
  Käppalaförbundets projektavdelning ansvarar för alla projekt, av varierande storlek och komplexitet, som drivs av förbundet. Vi behöver nu förstärka vår avdelning med en projektkoordinator, som kommer att ha en central och koordinerande roll på avdelningen. Välkommen med din ansökan senast den 12 juni 2019.
  Projektkoordinator till Käppalaförbundet
 • Ny byggnad för luktreningsutrustning vid Käppalaförbundets anläggning i Spisen

  2019-04-08
  Käppalaförbundet bygger en ny byggnad för luktreningsutrustning vid vår anläggning i Spisen på nordvästra Lidingö.
  Ny byggnad för luktreningsutrustning vid anläggningen i Spisen
 • Kommunikatör med ansvar för studiebesök till Käppalaförbundet

  2019-04-01
  Nu söker vi dig som vill ansvara för vår studiebesöksverksamhet och kommunicera kring en viktig miljöfråga som berör alla i samhället.
  Kommunikatör med ansvar för studiebesök till Käppalaförbundet
 • Anläggningssamordnare till Käppalaförbundet

  2019-03-26
  Käppalaförbundet söker nu en engagerad och kommunikativ anläggningssamordnare med erfarenhet från systematiskt arbetsmiljöarbete inom industrin.
  Anläggningssamordnare till Käppalaförbundet
 • Inspektion av avloppstunneln mellan Långängsstrand och Spisen

  2019-03-25
  Mellan den 26 och 29 mars kommer avloppstunneln mellan Långängsstrand, Danderyd, och Spisen, Lidingö, att inspekteras. Medan inspektionen pågår finns det risk för lokal luktstörning vid anläggningen i Långängsstrand.
  Inspektion av avloppstunneln mellan Långängsstrand och Spisen
 • Skräp i avloppet kostar mer än 1 miljon kronor per år

  2019-03-13
  Varje år fastnar ungefär 900 000 kilo skräp i rensgallren i Käppalaverket. Skräpet orsakar problem och onödiga kostnader. För Käppalaförbundets del uppgår kostnaderna till mer än 1 miljon kronor per år.
  Skräp i avloppet kostar mer än 1 miljon kronor per år
 • Projektingenjör till Käppalaförbundet

  2019-03-08
  Käppalaförbundets projektavdelning behöver förstärkas med ytterligare en projektingenjör, som får en viktig stödjande och samordnande roll på avdelningen. Välkommen med din ansökan senast den 24 mars 2019.
  Projektingenjör till Käppalaförbundet
 • Process- och utvecklingschef till Käppalaförbundet

  2019-01-23
  Vill du ta ansvar för att driva Käppalaförbundets fortsatta processutveckling och leda arbetet med att forma vår framtida processdesign? Vi söker dig som med gott resultat lett teknisk utveckling inom VA- eller annan processindustri.
  Process- och utvecklingschef till Käppalaförbundet
 • Begränsad inverkan på årsavgiften trots stora investeringar

  2019-01-21
  Stora investeringar måste genomföras för att förbundet ska kunna uppfylla nya, skärpta utsläppsvillkor, öka kapaciteten då invånarna i medlemskommunerna blir fler men också för att delar av anläggningarna är i behov av omfattande renovering. Investeringarna väntas dock ha en relativt låg inverkan på den årsavgift som medlemskommunerna betalar till förbundet.
  Begränsad inverkan på årsavgiften trots stora investeringar
 • Ny styrelse och fullmäktige leder Käppalaförbundet

  2019-01-18
  Från den 1 januari 2019 och fyra år framåt leds Käppalaförbundet av en ny förbundsstyrelse och förbundsfullmäktige.
  Ny styrelse och fullmäktige leder Käppalaförbundet
 • Risk för lokal luktstörning vid Käppalaverket

  2019-01-08
  Anläggningsdelen är åter i drift. Ingen risk för luktstörning.
  Risk för lokal luktstörning vid Käppalaverket
 • Många uppmärksammade skräpkampanj

  2019-01-07
  Under perioden 2018-2020 genomför Käppalaförbundet en 3-årig informationskampanj. Kampanjen har som syfte att få invånarna att inte spola ner skärp och fett i avloppet. Den andra delkampanjen av totalt sex handlade om skräp och genomfördes i oktober 2018 med lyckat resultat.
  Många uppmärksammade skräpkampanj

Avloppstips

Ta del av alla våra tips och bidra till en bättre miljö.
Avloppstips
Skärgård

Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Här hittar du kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll från Käppalaförbundets förbundsfullmäktige, styrelse och valberedning.
Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Följ Käppalaförbundet i sociala medier