Svenskt Vatten kampanjar om silver i träningskläder

Silver i träningskläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Svenskt Vattens publicerar i rapporten ”Silverläckan”.

Branschorganisationen Svenskt Vatten har låtit analysera träningskläder behandlade med silver. Efter tio maskintvättar hade 30 till 90 procent av allt silver tvättats ur.

- Det är oroväckande. Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Antibakteriellt silver från behandlade kläder och textilier är idag den största kända källan till silver i avloppsreningsverken. Mängden silver in till reningsverken måste minska för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt.

- Undvik kläder som behandlats med silver. De ställer till stora framtida problem i miljön och eftersom silvret tvättas ut är det helt meningslöst att köpa dessa kläder, säger Anders Finnson.

Varför silver i träningskläder?

Träningskläder kan behandlas med silver för att motverka lukt, eftersom silver har antibakteriella egenskaper. Kläder som är behandlade med silver ska ha en tydlig märkning eftersom silver är klassat som en biocid (giftigt ämne) i EU.

Mer information

Svenskt Vattens rapport Silverläckan

Käppalaförbundets informationskampanj om miljöfarliga ämnen i kläder

Logotyp Käppalaverket 50 år

Käppalaverket 50 år

I år är det 50 år sedan Käppalaverket togs i drift för första gången. Det uppmärksammar vi med en faktaserie om verket. Häng med och lär dig mer om ett av Sveriges största avloppsreningsverk.
Käppalaverket 50 år

Avloppstips

Ta del av alla våra tips och bidra till en bättre miljö.
Avloppstips
Skärgård

Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Här hittar du kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll från Käppalaförbundets förbundsfullmäktige, styrelse och valberedning.
Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Följ Käppalaförbundet i sociala medier