Nyheter 2018

Här hittar du alla nyheter från 2018.

 • Spola rätt på världstoalettdagen

  2018-11-19
  Måndagen den 19 november är det världstoalettdagen. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma hur viktigt välfungerande avloppslösningar är för ett samhälle. Det bästa du kan göra är att bara spola ner bajs, kiss och toalettpapper i avloppet.
  Spola rätt på världstoalettdagen
 • Risk för luktstörning i Långängsstrand

  2018-11-08
  Under vecka 46 kommer en av Långängsstrands dämningsluckor att testas i drift. Medan testet pågår finns det risk för lokal luktstörning vid anläggningen.
  Risk för luktstörning vid Långängsstrand
 • Svenskt Vatten kampanjar om silver i träningskläder

  2018-10-31
  Silver i träningskläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Svenskt Vattens publicerar i rapporten ”Silverläckan”.
  Svenskt Vatten kampanjar om silver i träningskläder
 • Kvälls- och helgarbete vid tunnelnedfarten utmed Södra Kungsvägen den 11-13 oktober

  2018-10-11
  Den 11-12 oktober samt lördag den 13 oktober kommer vår entreprenör att utföra arbeten med att sätta dit stenburar, så kallade gabionburar, i tunnelnedfarten till vår nya rötkammare utmed Södra Kungsvägen. Arbetena är planerade att pågå kl. 7-22 vardagar och 9-22 på lördag.
  Kvälls- och helgarbete vid tunnelnedfarten utmed Södra Kungsvägen den 11-13 oktober
 • Nerspolade våtservetter ett problem för Käppalaverket

  2018-10-10
  Våtservetter är ett av de vanligaste skräpen som människor felaktigt spolar ner i toaletten. Det visar en undersökning som Käppalaförbundet låtit genomföra. I motsats till toalettpapper så löser inte våtservetter upp sig i avloppsvatten. När våtservetterna kommer fram till avloppsreningsverket är de fortfarande intakta och måste tas bort med hjälp av mekanisk rening.
  Nerspolade våtservetter ett problem för Käppalaverket
 • Antuna pumpstation renoverad till toppskick

  2018-09-20
  Helrenoveringen av Käppalaförbundets pumpstation i Antuna, Upplands Väsby, är avslutad. Efter en renoveringsperiod på ungefär två år är anläggningen nu i toppskick. Invändigt har bland annat all teknisk utrustning bytts ut. Utvändigt har barkfiltret för luftrening renoverats och fasaden förnyats.
  Antuna pumpstation renoverad till toppskick
 • Bullrande arbeten vid Käppalaverket den 17-20 september

  2018-09-14
  Under måndagen den 17 september och tisdagen den 18 september planerar vår entreprenör att ta ner den stora byggkranen vid området längs med Södra Kungsvägen där vår nya rötkammare byggs. Under onsdagen den 19 september planerar entreprenören att dra upp och transportera bort spont från samma område. Borttransport av spont kan även förekomma under torsdagen den 20 september.
  Bullrande arbeten vid Käppalaverket den 17-20 september
 • Regeringen ska utreda förbud mot slamspridning på åkermark

  2018-09-07
  Den 12 juli beslutade regeringen att en utredning ska genomföras gällande återföring av fosfor från avloppsslam. Utredningen ska ta fram förslag på krav för att återvinna fosfor ur avloppsslam samt ett förbud mot att sprida slam på åkermark.
  Regeringen ska utreda förbud mot slamspridning på åkermark
 • Senior och junior projektledare till Käppalaförbundet

  2018-09-03
  Vill du arbeta med helhetsansvar för samhällsviktiga investeringsprojekt i en organisation som präglas av miljöfokus, hög trivsel och teknik i framkant? Till vår växande projektavdelning söker vi nu två nya projektledare - dels dig som är en erfaren projektledare och kan leda och styra komplexa tekniska projekt och dels dig som vill utvecklas i en projektledarroll.
  Senior och junior projektledare till Käppalaförbundet
 • Käppalaförbundet leder grupp som ska arbeta med läkemedelsrening och mikroplaster

  2018-08-27
  Branschorganisationen Svenskt Vatten har startat en så kallad beställargrupp vars arbete finansieras av Naturvårdsverket. Gruppens arbete ska underlätta införandet av avancerad rening av läkemedelsrester och andra föroreningar på de svenska avloppsreningsverken samt bygga upp kunskap om mikroplaster.
  Käppalaförbundet leder grupp som ska arbeta med läkemedelsrening och mikroplaster
 • Arbete vid tunnelnedfarten fredag den 24 augusti

  2018-08-23
  Entreprenören för vårt pågående byggprojekt vid Käppalaverket kommer att utföra arbete vid tunnelnedfarten längs med Södra Kungsvägen fredagen den 24 augusti. Arbetet är planerat att pågå mellan klockan 11.00 och 21.00.
  Arbete vid tunnelnedfarten fredag den 24 augusti
 • Byggarbeten pågår hela sommaren

  2018-07-13
  Projektet kommer inte att ta semesterledigt. Arbete kommer att pågå under hela sommaren, både vid tunnelnedfarten och vid rötkammaren vid sidan av Södra Kungsvägen samt vid anläggningen för högflödesrening som håller på att byggas nere i Käppalaverket.
  Byggarbeten pågår hela sommaren
 • Omfattande betonggjutning torsdagen den 12 juli

  2018-07-06
  Torsdagen den 12 juli kommer ett omfattande betongarbete att genomföras på platsen där vår nya rötkammare byggs. Det är locket på rötkammaren som ska gjutas. Arbetet är planerat att pågå mellan 07.00 och 22.00, men kan dra ut på tiden då hela gjutningen måste genomföras vid samma tillfälle. Ett stort antal betongbilar kommer under dagen att trafikera området.
  Omfattande betonggjutning torsdagen den 12 juli
 • Käppalaförbundet söker projektledare

  2018-07-03
  Vill du arbeta med helhetsansvar för viktiga investeringsprojekt som spänner över flera teknikområden i en organisation som präglas av miljöfokus, hög trivsel och teknik i framkant? Till vår växande projektavdelning söker vi nu dig som är en erfaren projektledare som självständigt kan leda och styra komplexa tekniska projekt och som gillar att involveras redan i tidiga faser.
  Käppalaförbundet söker projektledare
 • Käppalaförbundet söker utvecklingsingenjör

  2018-06-13
  Vill du arbeta med ansvar för utveckling och utvärdering av nya processtekniker för att öka kapaciteten i reningsprocessens olika steg och möta nya skarpare reningskrav? Vi förstärker nu vår process och utvecklingsenhet och söker dig som är ingenjör med utvecklingserfarenhet från processindustrin.
  Käppalaförbundet söker utvecklingsingenjör
 • Helgarbete den 6 juni

  2018-06-05
  Entreprenören för vårt pågående byggprojekt kommer att utföra arbete på Käppalaverket onsdagen den 6 juni. Arbetet är planerat att pågå mellan klockan 07.00 och 17.00.
  Helgarbete den 6 juni
 • Nya chefer på Käppalaförbundet

  2018-05-29
  Käppalaförbundet välkomnar två nya chefer till verksamheten. Linda Åmand är vår nya produktionschef och Erik Wall ny chef för vår process- och utvecklingsenhet.
  Nya chefer på Käppalaförbundet
 • Fullskaleförsök med ändrad reningsprocess

  2018-05-22
  Det nya verksamhetstillstånd som är på gång för Käppalaförbundet kommer bland annat att innebära skärpa utsläppsvillkor för fosfor, kväve och organiskt material. Käppalaverkets reningsprocess måste därför bli ännu effektivare än idag.
  Fullskaleförsök med ändrad reningsprocess
 • Risk för ljudstörning vid Käppalaverket den 22 maj

  2018-05-21
  Gjutningsarbeten i tunnelnedfarten äger rum den 22 maj mellan 7.30 – 13.00.
  Risk för ljudstörning vid Käppalaverket den 22 maj
 • Lyckad informationskampanj om skräp

  2018-05-18
  Under perioden 2018-2020 genomför Käppalaförbundet en 3-årig informationskampanj. Den första delkampanjen av totalt sex handlade om skräp och genomfördes i mars med lyckat resultat.
  Lyckad informationskampanj om skräp
 • Årsredovisning och årsmagasin

  2018-05-18
  Under 2017 renades 53 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Dessutom levererades 4,2 normalkubikmeter fordonsgas till SL och cirka 29 000 ton slam producerades.
  Årsredovisning och årsmagasin
 • Risk för lokal luktstörning på nordvästra Lidingö

  2018-04-19
  Med start den 20 april kommer vi att genomföra underhållsarbete vid vår anläggning ”Spisen” på Lidingö.
  Risk för lokal luktstörning på nordvästra Lidingö
 • Tvätta bilen på en biltvätt

  2018-04-19
  Du ”fultvättar” väl inte bilen på gatan? Helgen den 21 – 22 april är det dags för stora biltvättarhelgen.
  Tvätta bilen på en biltvätt
 • Vattnets värde uppmärksammas på Världsvattendagen

  2018-03-22
  Den 22 mars är det Världsvattendagen, en dag där lokala och globala vattenutmaningar uppmärksammas.
  Vattnets värde uppmärksammas på Världsvattendagen
 • Ledningsutbytet i Hagängen avslutat

  2018-03-09
  Utbytet av ledningar i Hagängen, Upplands Väsby, är klart. Ledningskapaciteten har förbättrats och den nya ledningen klarar ett dubbelt så högt flöde som den gamla.
  Ledningsutbytet i Hagängen avslutat
 • 900 000 kilo skräp i avloppet varje år

  2018-03-06
  Ungefär 900 000 kilo. Så mycket skräp fastnar varje år i rensgallren i Käppalaförbundets avloppsreningsverk Käppalaverket.
  900 000 kilo skräp i avloppet varje år
 • Käppalaförbundet söker underhållstekniker

  2018-02-23
  Till vår underhållsenhet på Käppalaförbundet söker vi nu en underhållstekniker med bred yrkeskompetens som vill jobba i en verksamhet med starkt miljöfokus. Välkommen med din ansökan senast den 18 mars.
  Käppalaförbundet söker underhållstekniker
 • Betonggjutning i reningsverket

  2018-02-12
  Tisdagen den 13 februari kommer en betonggjutning att genomföras nere i Käppalaverket. Arbetet är planerat att pågå mellan klockan 07.00 och 19.00, men kan dra ut på tiden då hela gjutningen måste genomföras under samma tillfälle.
  Betonggjutning i reningsverket
Logotyp Käppalaverket 50 år

Käppalaverket 50 år

I år är det 50 år sedan Käppalaverket togs i drift för första gången. Det uppmärksammar vi med en faktaserie om verket. Häng med och lär dig mer om ett av Sveriges största avloppsreningsverk.
Käppalaverket 50 år

Avloppstips

Ta del av alla våra tips och bidra till en bättre miljö.
Skärgård

Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Här hittar du kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll från Käppalaförbundets förbundsfullmäktige, styrelse och valberedning.
Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Följ Käppalaförbundet i sociala medier